Čo myslíš, má zdravá strava význam? Dnes už nenájdeš dámsky časopis, v ktorom by nerozoberali túto tému. Každý článok hovorí o tom istom ako predošlý alebo vyvracia presne to, čo v predošlom bolo. Tak kde vlastne je tá pravda? Nasledujúce riadky ti prinesú odpoveď aj prekvapenie.

Čím ďalej, tým častejšie aj teba prevrtáva myšlienka, že roky pribúdajú a zdravie chátra? Na poslednom stretnutí zo školy ste už v minimálnej miere hovorili o deťoch, manželoch a práci, ale za to témou číslo 1 boli zdravotné problémy, choroby, operácie. A tak potajme zvažuješ, že snáď zdravá strava môže byť to pravé orechové? Jesť zdravšie kvôli sebe, jesť len všetko zelené ako tvoja dcéra, pridať sa ku kolegyni neobedujúcej v reštaurácií, skúsiť oddelenú stravu ako sused?

Čo na to hovorí tvoje telo

Vieš o tom, že zloženie ľudského tela a zloženie konzumovaných potravín musia byť v harmónii? Bežný človek to vôbec netuší. Hovorí sa tomu aj súlad či prepojenie chémie tela a chémie potravín. Spoločne vytvoria metabolickú rovnováhu  a tak zabezpečia dlhodobé zdravie a dlhodobú ideálnu telesnú hmotnosť. A to je tá cesta, ako sa vyhneš jojo efektu. Hovorí o tom už výstižný názov metódy stravovania Metabolic Balance® čiže metabolická rovnováha.

Reklama je niekedy viac ako pravda

Na internete dominuje zdravá strava vo forme zdravých receptov, zdravého varenia, zdravých diét, zdravých myšlienok. Valí sa to na teba z každej strany. A napriek týmto preexponovaným informáciám žijú medzi nami ľudia s nadváhou a chronickými chorobami. Tak kde nastala chyba v programe? (Že by matrix?)  Pomôže zdravá strava? Odpoveď je tak jednoduchá a priamočiara. Áno, strava. Ako zariadiť, aby ti práve ona neubližovala, ale pomáhala? Jednoducho. Musíš pochopiť, že na začiatku ti takpovediac zdravá strava nepomôže. Wow!

Zameň zdravé za SPRÁVNE

Či v tejto chvíli veríš alebo nie, na začiatku zmeny stravovania práve SPRÁVNA STRAVA je jediná logická cesta vedúca k ozdraveniu tvojho tela. Väčšina ľudí (nie len bežná populácia, ale aj odborníci v oblasti dietológie, výživy, zdravia a športu) si myslí, že pre zdravie je smerodajná zdravá strava a telo človeka bude zdravé. No nie je to tak. Prioritou pre telo je konzumovať potraviny, ktoré definujeme ako “SPRÁVNE“. Prečo? Skôr než ti odpoviem, pripomeniem, čo už vieš:  Všetko na svete má svoj začiatok. Začiatok je dôležitý. To už ozrejmil Aristoteles slovami: “Dobrý začiatok je polovica úspechu.” A tak je to aj v prípade stravovania podľa Metabolic Balance®.

Odlišnosť od diét

Jednoduchý príklad ti pomôže pochopiť, prečo je metóda stravovania Metabolic Balance® tak výnimočná a vhodná ako prostriedok a zároveň cesta celoživotného stravovania.

Kúpil si si auto. Tvoje auto, tvoj poklad. Používaš ho každý deň a automaticky očakávaš, že ti bude každý deň slúžiť, pomáhať, uľahčovať život. Ale také auto je dvojsečná zbraň. Nie je to len o tom, že ono slúži tebe, ale aj ty musíš slúžiť jemu. A veru máš čo robiť: PZP, havarijná poistka, letné a zimné pneumatiky, olej, voda do ostrekovačov, brzdová kvapalina, garančné prehliadky, diaľničná známka, servis, náhradné diely, … a nesmieme zabudnúť na to najdôležitejšie. PALIVO. A práve sme sa dostali ku koreňu veci. Nie je správne, ak do svojho benzínového tátoša natankuješ diesel. Však?! Ten omyl by ti poriadne znepríjemnil život. Čo ty na to?

Už si pochopil, že nie je jedno, aké PALIVO tankuješ do svojho auta. Z tohto prirovnania vplýva, že nie je jedno, akú STRAVU dopraješ každý deň svojmu telu. A keďže máš LEN jedno telo, tak je naozaj podstatné, dopriať mu to najlepšie, najkvalitnejšie, skrátka to naj.

Pamätaj: Každé auto potrebuje to svoje SPRÁVNE palivo. A každé telo potrebuje tú svoju SPRÁVNU stravu.
Z toho vyplýva: Nie zdravá strava je základ, ale SPRÁVNA strava je nevyhnutnosť.

Ako zistíš, čo je práve pre teba tou SPRÁVNOU stravou?

Odpoveď nenájdeš v moderných príručkách o zdravom stravovaní, ani na YouTube či vo vyjadreniach blogerov. To všetko je len bludisko informácií, v ktorom sa tak ľahko strácaš. Spomeň si, čo si čítal o pár riadkov vyššie. Konkrétny druh auta potrebuje konkrétne PALIVO.

Každý individuálny jedinec potrebuje svoje individuálne potraviny = SPRÁVNE potraviny. A práve to poskytuje Metabolic Balance®. Výber potravín sa v Metabolic Balance®  nastavuje podľa:

  • pre teba potrebných látok obsiahnutých v prijímaných bielkovinách, tukoch a sacharidoch,
  • ich vplyvu na tvoj hormonálny systém
  • a to všetko na základe rozboru tvojej krvi.

Tvoja krv je vstupná informácia pre určenie tvojej SPRÁVNEJ stravy. Presne tak. Je to SPRÁVNE napísaná veta (pozor, nehovoríme o stravovaní podľa krvných skupín!).

Aj ty žiješ v kolotoči hriech – pokánie?

Najprv zhrešíš mňamkami a potom ako pokánie si nasadíš diétu? Ak tento začarovaný kruh chceš vedome opustiť, jediným riešením je zmena životného štýlu. A presne to je Metabolic Balance®. SPRÁVNY životný štýl.

A na záver presýpacie hodiny

Koľko máš rokov? Ak okolo 40-tky, tak ti doporučujem nechať si vypracovať tvoj individuálny plán výživy obratom. Prečo? Z akého dôvodu? Vezmi do úvahy, že bežný človek sa dožije priemerne 80 rokov. Ak máš dnes 40, si teoreticky v polovici svojho života. A pravda je taká, že do 40-tky slúži telo tebe a po 40-tke je čas otočiť presýpacie hodiny a začať slúžiť svojmu telu. Veď predsa chceš, aby ťa tvoje nohy naďalej nosili, kĺby fungovali, orgány pracovali. Váž si svoje telo a daj mu to, čo jeho zdraviu prospieva. A to je Metabolic Balance®. Program výživy šitý na mieru na základe 35 parametrov krvného rozboru. SPRÁVNA strava ti zaručí cielený štart na tvojej trati života. A potom príde na rad aj zdravá strava.