Absolvoval si preventívnu prehliadku a lekár skonštatoval, že máš zvýšenú glykémiu nalačno. V prvom momente si ani nevedel o čom točí. Ale keď spomenul vysoký cukor, už ti to bolo jasnejšie. Cukrovka. Tvoj otec prišiel domov a posťažoval sa, že ho obvodný lekár poslal k špecialistovi – diabetológovi. Cukrovka? Nepríjemné, ale riešiteľné. Číha aj na teba za rohom? Zisti to.

Taký bežný deň

Ak si zjedol niečo „ťažšie“ napr. obed v zložení kyslá šošovicová polievka a vyprážaný rezeň s majonézovo-zemiakovým šalátom, cca do 30 minút ucítiš útlm až únavu. Najradšej by si si zdriemol a nieto ešte ďalej pracoval. O chvíľu sa v tvojej hlave rozsvieti “kontrolka prvej pomoci” a s dobrým úmyslom zaklincuješ situáciu kávou. V prípade, že máš po ruke koláčik, sušienku alebo čokoládku, určite nepohrdneš. ?

Čo sa deje v tej chvíli

Ty predsa vieš, že každá akcia má svoju reakciu. Ten “úžasný obed” zapríčinil vzostup cukru (glykémie) v tvojej krvi veľmi rýchlo a veľmi vysoko. Telo práve prepína na režim, keď sa organizmus naplno sústreďuje na vyrovnanie sa s krízou, ktorej si hlavným aktérom.

Na pravidelný útlm po jedle si si už zvykol a preto ho považuješ za normálny. ALE NIE JE TO SPRÁVNE!  Ak by si si zvolil k jedlu vhodnú kombináciu potravín, nemusel si svoju energiu neefektívne míňať na “zbytočné metabolické procesy” v tele. Tak by ťa netrápila únava po jedle, nemal by si chuť na popoludňajší spánok, nepoznal by si žalúdočné a tráviace problémy, zvýšila by sa tvoja fyzická ako aj psychická výkonnosť. Čo viac si priať? ?

Cukrovka 2. typu dnes známa už ako epidémia ľudstva

Prekvapí ťa informácia, že dnes máme na Slovensku v diabetologických ambulanciách 400 000 registrovaných diabetikov a mimo toho cca 100 000 ľudí, ktorí s ňou už žijú, ale ešte o tom ani netušia? Strašné, však? Niekedy ju mali babky a dedkovia, dnes sú to aktívny manažéri alebo nezamestnaní ľudia. Presne tak, ako hovorí názov môjho blogu. Prečo jedni aj druhí? Čo myslíš?

Životný štýl ako hlavný páchateľ

Ak máš dostatok peňazí, dopraješ si všetko a veľa. Nejedávaš striedmo a už v žiadnom prípade “akurátne” porcie. Ak máš nízky príjem, snažíš sa šetriť kde sa dá a preto konzumuješ lacné potraviny na akýkoľvek spôsob: cestoviny, ryžu, zemiaky, chlieb. Kysnuté koláče, keksy a sladkosti s prebytkom cukru a s prebytkom zlých tukov.

Cukrovka 2. typu má svoje známe rizikové faktory. Prečítaj si ich a vyhodnoť tvoju aktuálnu situáciu:

  1. nadváha a obezita,
  2. nedostatok fyzickej aktivity,
  3. strava s veľkým obsahom nezdravých tukov,
  4. strava s veľkým množstvom bielej múky,
  5. veľa pridaného cukru v strave,
  6. častá konzumácia alkoholu,
  7. nedostatok spánku, nekvalitný spánok.

Čo radí lekár

Ak do deja tvojho životného filmu vstúpi režisér, čiže pán DIABETOLÓG, vedz, že jeho prvá rada bude znieť: DIÉTA.

Čo je to diéta? Vieš ju správne zadefinovať? Pomôžem ti: vždy ide o uzatvorený časový interval, čiže má začiatok a koniec. Je jedno či je Dukanova, Atkinsonova, ketónová, paleo, oddelená, 90-dňová, ovocná, zeleninová. Je to diéta. Ak vylúčiš zo stravy chlieb a pečivo, aj to je diéta. Prečo? Dôvod je logický. Vždy je to dočasný spôsob stravovania. Nevydržíš pri ňom celý život. Pripomeniem ti, že ak diétou schudneš neželané kilá, či si polepšíš zdravie, zaručene sa potom vrátiš k pôvodnému spôsobu stravovania a si tam, kde si bol pred diétou. Ruku na srdce. Je to tak?

Pravda je taká, že potrebuješ jedávať všetko, čo je nutrične dôležité pre tvoj každodenný fyzický a psychický výkon. Prichádza potešiteľná správa: počas každého chodu je možné kombinovať bielkovinu, zeleninu, olej, ovocie, chlieb (alebo zemiaky, ryžu, cestovinu) a môžeš si dopriať aj kávu/čaj.

Čo ti radím ja

Nestačí vylúčiť niektoré jedlá krátkodobo… raz sa k nim opäť vrátiš a budeš tam, kde si teraz. Žiť v takomto začarovanom kruhu sa predsa dlhodobo nedá. Rozumieš tomu?

Preto ti radím múdro a cielene: zmeň životný štýl.

Jednoznačne a osvedčene ti v tvojom prípade pomôže Metabolic Balance®. Vie ti zmeniť život a  myslím to doslovne. Metóda stravovania Metabolic Balance® bola v úvode výskumu zameraná na cukrovku 2. typu a zároveň na pacientov s nábehom na cukrovku 2. typu. Avšak úspešnosť projektu ukázala, že Metabolic Balance® je vhodný aj pre iné skupiny diagnóz (diabetes 1. typu, nadváhu, obezitu, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol v krvi, migrény, chronické bolesti hlavy, skutovatenú pečeň, kardiovaskulárne ochorenia, bolesti kĺbov, dnu, jarné alergie, problémy s klimaktériom, nespavosť, dlhodobú únavu a iné).

Zázračný Metabolic Balance®

Čože? Zas nejaký zázrak? To si píš, že je to zázrak! Zázrak tvojho dokonalého tela.

Základnou myšlienkou tejto metódy stravovania je úprava metabolizmu v tele a regulácia telesnej hmotnosti zdravým a správnym spôsobom. Tým, že sa v tvojom tele nastolí Metabolic Balance = metabolická rovnováha, docieli sa rovnováha enzýmov hormónom. A zázrak je na svete. A k tomuto zázraku dopomôže pre teba individuálne spracovaný  zoznam  potravín 8 pravidiel. POZOR: zázrak sa koná, ale nie prostredníctvom čarovnej paličky a formulky hókus-pókus, ale na základe FAKTOV.

Diabetik a Metabolic Balance®

Život diabetika sa stále točí okolo diabetológa, ďalších špecialistov, lekárne, nákupov a stravovania.

A práve teraz ako diabetik na diéte alebo na liekoch máš možnosť samotným stravovaním:

  • znížiť svoju hmotnosť zdravým spôsobom,
  • znížiť dávky liekov alebo ich postupne úplne vylúčiť,
  • získať vitalitu a energiu,
  • a najdôležitejšie na záver: výrazne zlepšiť svoje existujúce zdravotné problémy.

Nie si ježko ani medveď

Prečo ti to vravím? Len tí, ktorí sa ukladajú na zimný spánok, potrebujú v svojom tele cielene ukladať zásoby tuku z dôvodu, aby mali počas zimnej hibernácie z čoho čerpať energiu na prežitie do jari.

Dnes sú obchody preplnené potravinami aj v zime a ty nemáš problém zabezpečiť si prísun stravy. Ide o to, akej stravy. Metabolic Balance® ti to vie presne zadefinovať podľa tvojej potreby. Keďže každá minca má dve strany, aj v tomto prípade je to tak. Je veľmi dôležité vedieť:

  • čo máš jesť,
  • koľko máš jesť.

Ak to momentálne nevieš presne na základe rozboru tvojej krvi, tak denno denne tápeš v sortimente potravín.

Kde je vôľa, tam je cesta

Je to na tebe. Je to o tebe.

Doporučujem ti, s rozumom a láskou pristupuj k svojmu telu. Zaslúži si to. Aj ja som to urobila.

Som diabetik. Som súčasne aj Metabolic Balance®. Som tu pre teba.

Chyť sa TERAZ záchranného kolesa, ktoré ti ponúkam. Nech o mesiac nieje neskoro. Diéta sa ľahko môže preklopiť na lieky. A lieky sa ľahko môžu preklopiť na inzulín.