Čo myslíš, čo sú enzýmy? Vieš, že existujú, ale rozvitá veta o nich by už bola problémom? Nie si v tom sám. Moja osobná skúsenosť hovorí, že z 8 opýtaných vedel odpoveď len jeden (aj to bol medik). Takže tromfni svoje okolie. Hneď teraz sa ponor do nasledujúcich riadkov a ver mi, že ťa čaká “zaujímavé čítaníčko“.

Tri pikošky na úvod

  • v súčasnosti poznáme v ľudskom tele 3 000 rôznych enzýmov, pričom každý z nich je špecialista, ktorý pôsobí vždy len na jednu jedinú látku, avšak spoločne fungujú ako kolosálny orchester (bravó, bravissimo!),
  • v priebehu 1 sekundy sa v živom organizme uskutoční 10 miliárd chemických reakcií, predstav si, bez nich by “to isté“ trvalo celých 300 rokov (mama míja!),
  • bez enzýmov by veru nebolo ani pivo, ani víno, ani syr, ba ani chlieb (pre pána jána!).

Metabolic Balance® a enzýmy

Opätovne ti pripomeniem, že program Metabolic Balance® je zameraný na to, aby v prvom rade nastala metabolická rovnováha hormónov a enzýmov v tvojom tele. Keďže väčšina mojich súčasných klientov vôbec netuší čo enzýmy sú a aká je ich funkcia, je najvyšší čas venovať im pozornosť. Všetky “odborné a obšírne informácie” ponúka internet. Preto ja tému odľahčím a ponúknem také myšlienky, ktoré rozšíria tvoje vedomosti a určite pri nich nezaspíš. A hneď z čista jasna dávam na známosť, že existujú vedci, ktorí získali za prácu na rozlúštení enzýmov Nobelovu cenu. Srdečná gratulácia, milí páni!

Čím je pre teológa duša, tým je pre biológa enzým

Krásna veta. A hlavne trefná. V každom živom organizme (človek, zviera, rastlina) existujú miliardy malých šikovných pomocníkov – enzýmov, ktorí riadia a udržujú životné funkcie. Enzýmy sú bielkoviny. A dovolím si podotknúť, že je veľmi prospešné vedieť, že bielkovina je základná stavebná látka všetkého živého. Bielkovina stojí na piedestáli makroživín a až po nej nasledujú sacharidy a tuky.

Zaujímavosti z histórie

Kedy ľudia vytušili neviditeľnú životnú silu enzýmov, nevieme presne definovať. Možno to boli Egypťania, Gréci, Arabi, ťažko povedať. Veď už oni premieňali mlieko na syr, šťavu jačmeňa na pivo, mušt na víno, cesto na chlieb.

Ako to celé začalo, netušíme, ale poznáme zaujímavý príbeh: Francúz Réamur (čítaj Reomír, 1683-1757) v jednej osobe technik, fyzik, prírodovedec a entomológ si v posledných rokoch svojho života uvedomil, že by sa malo pátrať po tajomnej transformačnej sile v takej oblasti, kde sa prejavuje najzreteľnejšie. A to je premena potravy na energiu, čiže pri trávení. V tom čase prevládal názor, že v žalúdku dochádza k “mechanickému rozomieľaniu potravy“. Réamur o tom jednoznačne pochyboval a preto vymyslel spôsob, ktorým teóriu vyvrátil. Predstav si vizuálne nasledovné: vtáčiemu dravcovi dal skonzumovať dierované kovové puzdro naplnené kúskami mäsa, ktoré neskôr dravec zo seba vyvrhol, keďže to bol cudzí predmet, a odrazu bum – mäso v puzdre nebolo. A tak dokázal, že záhadnou transformačnou silou v žalúdku sa mäso spracovalo, pričom nemohlo dôjsť k “mechanickému rozomletiu potravy”. Chápeš?

Reomír mal nasledovateľa, mladého kňaza Spallanzanima, ktorý okolo roku 1783 rovnaké dierované puzdra naplnil kúskami špongie, ktoré nasali v žalúdku dravca žalúdočnú šťavu. Tú následne pridával do nádob s mäsom a na vlastné oči videl premenné procesy trávenia bielkovín. Prvýkrát bolo dokázané, že v žalúdočnej šťave je prítomná látka, ktorá “rozpúšťa“ bielkoviny.

Prírodovedec a dokonca minister cirkevných záležitostí Ženevskej republiky Spallanzaniho priateľ pán Senebier (1742-1809) natieral zvieracou žalúdočnou šťavou niektorým svojim pacientom ťažko sa hojace rany a otvorené bercove vredy. Samozrejme s úspechom. Rozbujnené zapálené bielkovinové tkanivo sa “rozpustilo“, takže mohol nastúpiť hojivý proces. Bol prvým oficiálnym liečiteľom, ktorý mal určité poňatie o tom, čo robí a ako to pôsobí.

Objav enzýmov

50 rokov veda skalopevne verila, že za rozpúšťanie bielkovín môže kyselina soľná nachádzajúca sa v žalúdočnej šťave. Až v roku 1836 lekár a biochemik Schwann izoloval zo žalúdočnej šťavy látku, ktorá po koncentrácii bola schopná silne štiepiť a rozpúšťať bielkovinu. Nazval ju PEPSÍN.

Čo sú enzýmy

Informácia pre laika: enzým je niečo, čo pomáha niečomu inému k tomu, aby to malo lepši a rýchlejší výkon.

Informácia pre zdatnejšieho: enzým je biokatalyzátor; čiže ako katalyzátor umožňuje, zrýchľuje a reguluje chemické reakcie, pričom sa sám nemení a bio preto lebo vzniká a pôsobí v živom organizme (človek, zviera, rastlina).

Chemické reakcie sú vo všeobecnosti veľmi pomalé, avšak enzýmy ich urýchľujú. Len vďaka nim, všetko živé prežije.

Jedinečný kľúč k zdraviu

Každý enzým ovplyvňuje iba jednu biochemickú reakciu v tele, ktorá spôsobuje premenu presne určenej látky. Aby si sa dostal do obrazu, ponúkam ti jednoduchý príklad: jeden enzým vieme prirovnať ku jednému “kľúču“, ktorý otvorí iba jeden príslušný “zámok“. Úžasné! Čo povieš? To naše tele je fakt dokonalosť sama o sebe.

Nech zješ čokoľvek, pečenú hus s knedľou či čokoládovú tortu so šlahačkou alebo ražný chlebík s volským okom na oleji a reďkovkou, prijímaš bielkoviny, sacharidy a tuky. Aby si ich mohol premeniť na využiteľné živiny, potrebuješ na to tri skupiny enzýmov: proteázy na bielkoviny, amylázy na sacharidy a lipidy na tuky. A basta! Sú to pomocníci tvojho trávenia a svoju pracovnú náplň musia spĺňať čo do kvality to aj do kvantity.

Ak však preženieš stravovacie príležitosti alebo ochorieš na akúkoľvek chorobu, je zjavné, že tvoje súčasné enzýmy nebudú stíhať a v takom prípade ich vieš a môžeš doplniť cielenými potravinami alebo formou tabliet/dražé/klyziem.

Lieky na trávenie – v dobe polotovarov, hotových jedál, nadmerného príjmu potravy a nesprávneho zloženia stravy práve enzýmové preparáty pomôžu zmierniť problémové trávenie.

Lieky  na imunitu a rekonvalescenciu – ako prvá pomoc rekonvalescencie operačných zákrokov, či už estetických, chirurgických, zubných ako aj pri liečbe zápalových ochorení sa využíva známy a účinný Wobenzym. Obsahuje rastlinné aj živočíšne enzýmy. Názov preparátu je odvodený od 2 priezvisk a to profesora WOlfa Maxa a jeho kolegyne BEnitzerovej Heleny. K začiatočným písmenám WOBE pridali ENZYM a vznikol WOBENZYM.

Konvenčné pracie prostriedky – účinnosť prania spôsobuje práve pridanie enzýmov, čím sa odstráni z odevu nečistota.

Prášky alebo tablety do umývačky riadu – pomáhajú odstrániť zvyšky jedla a mastný povlak z riadu.

Čo robia malí šikovní enzýmačikovia

Okrem tráviacej funkcie majú aj iné úlohy ako napr.:

  • urýchľujú liečbu zápalových procesov (opuchy, poranenia)
  • zlepšujú hojenie rán (po zákrokoch a operáciach),
  • starajú sa o prekrvenie ciel, žíl, orgánov,
  • budujú imunitu a autoimunitu,
  • bojujú s vírusmi,
  • regulujú bujnenie nežiadúcich buniek (rakovina).

Múdra rada

Ak si zdravý a tvoja životospráva je v metabolickej rovnováhe, telo si dokáže samo vyrobiť dostatočné množstvo enzýmov. Prispieť vieš cielenou konzumáciu surovej stravy v podobe zeleniny a ovocia. Napríklad taká papája, ananás či figy. K ťažko stráviteľnému mäsu konzumuj surovú kyslú kapustu, cibuľu, cesnak alebo čerstvé bylinky.

A na záver prvá pomoc

Ak máš problém s prekyslením, trávením či žalúdočné problémy, ponúkam ti pomocnú ruku na ceste za prekonaním týchto neduhov. Napriek vlastnému presvedčeniu, že sa stravuješ zdravo, tvoje ťažkosti hovoria niečo iné. A náprava vie prísť veľmi rýchlo – zmenou skladby a množstva tvojej stravy. Využi moju pomoc: Strava liekom Ena Spišáková.