Uvažoval si niekedy o tom, či si práve ovocie a zelenina zaslúžia takú nadmernú pozornosť od prírody, že sa s nimi vyhrala v nápaditosti farebných kreácií? Tá spleť farieb opantáva nielen oči a ústa, ale dokáže zaktívniť všetky zmysly. Disponujú nielen rôznym tvarom, štruktúrou, veľkosťou a chuťou, ale každá z nich má na tvoj organizmus iný vplyv a účinok. Ovocie a zelenina obsahujú prírodné cukry, komplexné živiny, vlákninu a vodu. Bonusom je nízky obsah kalórii.

Farebné spektrum? Odkiaľ sa vzalo? Prezradím ti, že sir Isaac Newton (anglický astronóm, filozof, fyzik, matematik a prezident Kráľovskej spoločnosti) vymyslel slovo spektrum v roku 1671 kvôli svojej knihe “Opticks.” V nej rozdelil farby do siedmich sekcií: červená, oranžová, žltá, zelená, modrá, indigo a fialová.

Tomu jeden ani neuverí!

Austrálski vedci z univerzity vo Warwicku analyzovali dáta viac ako 12-tisícovej skupiny dospelých dobrovoľníkov. Téme “ovocie a zelenina” venovali zvýšenú pozornosť, nakoľko odborníci na výživu stále upozorňujú, že obe zložky sú deficitom v jedálničku obyvateľstva. Štúdia došla k záveru, že ich cielené zaradenie  do pravidelného denného príjmu má význam nie len vo vzťahu k chronickým chorobám súvisiacim so stravou, ale zainteresovaní dobrovoľníci potvrdili, že zaregistrovali ich pravidelnou konzumáciou podobný pocit šťastia, ako pri prechode “z nezamestnanosti do zamestnania”. Zaujímavé! Čo povieš? Jeden z autorov štúdie, prof. Andrew Oswald, tvrdí: „Konzumácia ovocia a zeleniny pôsobí na pocit šťastia podstatne rýchlejšie ako na zdravie.“

Koľko a kedy? Aj tu platí, všetko s mierou, lebo …

Určite vieš, že ovocie a zelenina obsahujú vitamíny, minerály, stopové prvky, vlákninu, vodu. Samé pozitíva. Teš sa z toho! Pripomeniem ti, že aj tak je dôležité ostať nohami na zemi a zamerať sa na skutočnosť, že hlavne ovocie má vysoký obsah cukru/fruktózy. Najúčinnejšie a najsprávnejšie je rozdeliť denný príjem tak, aby si:

  • zeleninu/listový šalát konzumoval 3x denne (k raňajkám, k obedu, k večeri) v objeme cca 100 – 150 g,
  • ovocie taktiež 3x denne (opäť k raňajkám, k obedu, k večeri), vhodný je 1 ks (napr. jablko, hruška, broskyňa, pomaranč), u menších druhov 2 ks (napr. marhuľa, mandarínka, kiwi) a ak sa jedná o boboľovitý druh ovocia, tak stačí množstvo “za hrsť” (napr. čučoriedky, maliny, jahody, čerešne, višne, slivky, jahody, moruša).

Ako inak, vždy existuje výnimka

Ak si diabetik alebo práve redukuješ svoju hmotnosť, nie je vhodné konzumovať ovocie 3x denne. V takom prípade stačia len 2 porcie a to k raňajkám a k obedu. Večernej dávke sa cielene vyhni, zbytočne by si si spôsobil zvýšený cukor v krvi, ktorý by evokoval chuť na ďalší cukor pred spaním. Odolal by si mu?

Jablko – benefit pre zdravie

Niektorí tvrdia, že jeho éra začala už v Rajskej záhrade, ale jeho pojem nezanechal ľudstvu práve pozitívny dojem. Keďže čas nie je konštantná veličina, názory sa menia a v súčasnosti je jablko napr. logom počítačovej spoločnosti Apple, poznáme ho ako súčasť rodových erbov, pečatí, štátnych vlajok, rozprávok, ale je aj symbolom pre ľudské zdravie. A stará dobrá rada znie: “Jedno jablko denne.” Na to pamätaj v piatok, aj v sviatok.

Sila farby v potravine

Okrem toho, že vieme rozoznať na jazyku 6 chutí (sladká, slaná, kyslá, horká, ostrá, trpká), máme k dispozícií farebné spektrum zložené zo 7 základných farieb. A teraz ti ponúkam v skratke nie len prehľad, ale aj ich pozitíva nápomocné pre tvoje zdravie:

BIELE POTRAVINY (znásobujú pocit zdravia a čistoty)

  • banány, hrušky, jablká, cesnak, cibuľa, hríby, karfiol, pór, uhorky, zemiaky, …

Väčšina bielej zeleniny obsahuje flavonoidy, ktoré pôsobia ako prevencia proti rakovine, ale aj ochoreniam obehového systému. Biele ovocie a zelenina obsahujú celý rad liečebných fytochemikálií podporujúcich zdravie, ako je napr. alicín, známy svojimi antivírusovými a antibakteriálnymi vlastnosťami.

 Banány a zemiaky sú dobrým zdrojom draslíka. Cesnak a cibuľa sú prírodným antibiotikom, pomáhajú liečiť zápaly aj infekcie.

ŽLTÉ POTRAVINY (zlepšujú koncentráciu, prinášajú optimizmus)

  • ananás, broskyňa, citrón, grapefruit, hruška, melón žltý, mirabelka, kukurica, žltá paprika, …

Podporujú činnosť pečene a čriev, pomáhajú odstraňovať toxíny a čistiť organizmus, najmä pokožku. Podľa najnovších výskumov výrazne pomáhajú pri liečbe nádorov kože, pľúc, prsníka, žalúdka a čriev.

 Citrusy a žltá paprika sú plné vitamínu C.

ORANŽOVÉ POTRAVINY (na dobrú náladu a dostatok energie)

  • marhule, mango, mandarínky, pomaranče, batáty zemiaky, hokaido tekvica, mrkva, …

Jedlo tejto farby je bohaté na antioxidant karotén, ktorý je prekurzorom pre tvorbu A vitamínu. Podporuje imunitu, stará sa o zdravie kosti a pokožky. Karotenoid luteín uložený v oku bráni katarakte a makulárnej degenerácií spojenej s vekom, čo môže viesť k oslepnutiu. Oranžové potraviny zlepšujú krvný obeh a trávenie, ničia jedy a sú účinné aj pri obnove poškodených buniek.

 Na druhej strane treba dávať pozor, pretože oranžová farba prebúdza chuťové bunky a podporuje chuť na jedlo.

ČERVENÉ POTRAVINY (napomáhajú k vyjadreniu vlastného názoru)

  • čerešne, hrozno červené, jahody, maliny, ríbezle, višne, vodný melón, cvikla, červená kapusta, červená paprika, reďkovka, paradajka, …

Červené potraviny sú zafarbené prírodným rastlinným pigmentom nazývaným lykopén. Ide o silný antioxidant, ktorý pomáha znižovať riziko rakoviny a pomáha udržiavať srdce silné a zdravé. Obsahujú veľa železa, preto sú vhodné aj pre ľudí trpiacich málokrvnosťou a pocitmi chladu. Podporujú trávenie a vylučovanie jedovatých látok z tela.

 Cvikla obsahuje v hojnom množstve aminokyselinu betaín, ktorý zlepšuje činnosť pečene. Farbivo cvikly rozširuje tepny a spevňuje vlásočnice. Má močopudné účinky, povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Aktivuje tvorbu červených krviniek, odstraňuje zápchu, odstraňuje jedovaté látky z čreva, ale najmä z mozgu.

MODRÉ/FIALOVÉ/INDIGOVÉ POTRAVINY (na spomalenie, uvoľnenie napätia)

  • čučoriedky, černice, figy, slivky, tmavé hrozno, baklažán, fialové zemiaky, fialová špargľa, …

Pigment antokyanín dodáva výraznú farbu a antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia bunky pred poškodením, znižujú krvný tlak, riziko rakoviny, mozgovej príhody a srdcových chorôb.

 Pamätaj, čučoriedky sa pýšia nadštandardným množstvom antioxidantov, majú protizápalový účinok a dokonca ti občerstvia pamäť.

ZELENÉ POTRAVINY (proti stresu, pre harmóniu tela a ducha)

  • hrozno zelené, kivi, limetka, avokádo, brokolica, hrach, kapusta, kel, olivy zelené, paprika zelená, petržlenová vňať, šalát, špenát, zelená špargľa, zeler, …

Zelenú farbu udáva obsah farbiva chlorofyl, ktorý má horčík ako ústredný atóm. Vďaka chlorofylu a horčíku sú rastliny schopné prijímať a spracúvať energiu zo slnečného žiarenia. Zelené potraviny obsahujú aj kyselinu listovú (vitamín B9). Majú silný vplyv na srdce, krvný tlak a pomáhajú upokojiť nervovú sústavu. Zelenina s touto farbou obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré chránia oči.

 Brokolica a kapusta sú plné látok, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny.

A sme v závere

Správny životný štýl si žiada rozmanitosť, lebo stereotyp neprospieva ani v stravovaní, ani v živote. Prajem ti, aby ovocie a zelenina sa stali súčasťou tvojho taniera, aby farebné spektrum lahodilo súčasne tvojim očiam ako aj chuťovým pohárikom. Nech zdravie hrá u teba prím.