S príchodom jesene a zimy ťa ohrozujú rôzne choroby a virózy. Aj ty, rovnako ako ja, túžiš prežiť toto ročné obdobie bez chrípky, nádchy, virózy a kašľa. Len ako na to? Kde máš začať? No predsa u svojej imunity. Musíš na nej zapracovať každý deň v roku a základom je zdravý životný štýl, vyvážená strava a pohyb. Dnes ti prinášam mojich 7 krokov pre zdravie a imunitu. Osvoj si ich tiež. Stojí to za to.

Pohodlne sa usaď a pomaly, ale za to precízne vstrebávaj do útrob svojej mysle informácie. Čítaj, rozjímaj a dôveruj mojim skúsenostiam, ktoré som zhrnula do 7 krokov práve pre teba:

1) TRIO MAKROŽIVÍN – základ každého jedla

Ak si dospelý jedinec, tak vedz, že pre tvoju dennú vitalitu naozaj postačuje jedávať len 3x denne, pričom podstatné je, aby si kombinoval počas jedného chodu všetky tri makroživiny. Len tak docieliš správny nutričný náboj, ktorý ti slúži ako zdroj energie na celý deň. Samozrejme, má to svoje pravidlá;

  • bielkovina: máš ju mať na tanieri v podobe len jedného druhu, t.z. že nie viaceré bielkoviny súčasne,
  • sacharid: práve tu využi možnosť prípustnej kombinácie viacerých druhov zeleniny a šalátov + ražný chlebík/ražný knäck (resp. zemiaky varené v šupke alebo indiánsku ryžu alebo  ražné cestoviny) + len jeden druh ovocia,
  • tuk: zdravý, čiže ten, ktorý obsahuje nenasýtené mastné kyseliny omega-3, pretože práve tie sú pre teba výsostne dôležité.

2) VODA – nadstavba TRIA

Drž sa pravidla: bez vody ani hodinu. Uvedomuješ si, že telo vylučuje vodu nie len močom, ale aj stolicou, dýchaním a potením? Pamätaj na to, že tvoj dostatočný pitný režim vyplavuje z tela odpadové látky, zrýchľuje metabolizmus a dodáva pocit sýtosti. Nie nadarmo sa hovorí, že hlad je prezlečený smäd.

V jesennom a zimnom období si bežne prevarím vodu, nalejem do šálky a popíjam. Kofeínu sa stránim. Teplá voda pozitívne vplýva na môj črevný trakt. Rob to tak aj ty. Pre zdravie a imunitu.

3) VÝŽIVOVÉ DOPLNKY

Pravda je taká, že napriek snahe konzumovať pestrú stravu, aj tak nie som schopná dodať do môjho organizmu všetko v takom množstve, ako telo potrebuje. Preto sa spolieham na mojich pomocníkov: krill olej, kurkumu, tekuté oregano – najsilnejšie prírodné antibiotikum (vedel si o tom?), probiotiká, prebiotiká, c vitamín, čisté minerály, kvalitnú soľ (všetko bez cukru, náhradných sladidiel a príchutí). Pointa: 2v1 (pre zdravie a imunitu).

4) POHYB

Jednoznačne pozitívny vplyv na zlepšenie tvojho fyzického, ale aj psychického zdravia má pohybová aktivita. A pri nej vyplavujúce sa endorfíny ti vylepšia sivé dni a zlú náladu. Vyber si ten druh, ktorý je pre teba prijateľný:

  1. aeróbny pohyb: viac ti pomôže pri chudnutí, zabezpečí kondičku (rýchla chôdza, schody, tanec, plávanie, beh, bežky, bicykel, korčule), na začiatku telo čerpá energiu z tvojho vlastného cukru, potom prejde na tvoje podkožné tuky a veľký význam má aj to, že počas aeróbneho pohybu prichádza do mozgu viac kyslíka,
  2. anaeróbny pohyb: pri ňom nespaľuješ priamo tuky, ideálny je na budovanie svalovej hmoty a v tomto prípade ideš na kyslíkový dlh (tabata, vzpieranie, posilka, ale aj šprint).

5) KALORICKÉ JEDLÁ

Zbav sa zvyku jesť každý deň kalorické bomby. Pochop raz a navždy, že zo strategického hľadiska je to v tvojom živote krok naozaj nevyhnutný. Načo jesť niečo, čo tvojmu telu neprináša nutričný náboj, kvalitnú energiu? Rozumieš mi? Ak nie, tak sa ťa pýtam: natankuješ do svojho auta miesto potrebného paliva (benzín, nafta alebo plyn) ako náhradu vodu? Určite nie!

A práve preto rob rozumne všetko, čo od teba tvoje telo očakáva. Zdravie a imunita = zdravý životný štýl.

6) NÁVYKOVÉ LÁTKY

Alkohol, cigarety, kofeín, biela múka a cukor – všetky spomenuté k nim patria, hoci to v svojej hlave nechceš pripustiť. Nanajvýš pripustíš len alkohol, možno cigarety, v krajnom prípade ešte pohmkávaš pri bielej múke a cukre, ale o káve nechceš ani počuť, priam kričíš, že káva je zdravá. Ja s týmto tvojim názorom nesúhlasím, keďže v každom prípade ide o látky návykové. Netvrdím, že z času na čas si ich nemôžeš dopriať, ale cielene je potrebné ich príjem minimalizovať. (Vynímajúc cigarety. Čo najskôr ich vypusti zo svojho života. Tu neplatí žiadna výnimka.)

7) OSOBNÁ KONZISTENCIA MYSLENIA

Dôležitá je pevná vôľa a sebadisciplína. Poznám to z vlastnej skúsenosti a tak viem, že poriadok v hlave príde len vtedy, ak najprv umožníš prievanu prebehnúť tvojou hlavou a povymetať to, čo tam nemá byť. Nepreskakuj z diéty do diéty. Nemeň bezhlavo názor len preto, lebo kolegyňa sa dala na najnovší diétny hit. Všetko čomu si dal šancu, ukotvi v sebe na dlhodobo. Venuj pozornosť trvalej zmene životného štýlu. Len tá ti zabezpečí  zdravie, imunitu a nasledovnú lásku k sebe samému.

 

Takže teraz už poznáš mojich 7 krokov pre zdravie a imunitu. Ponúkam ti ich zadarmo a nezištne. Pomohli mne, takže s určitosťou dokážu pomôcť aj tebe. Prajem ti úspech pri ich aplikovaní do každodenného života a následne radosť z toho, že ich používanie ti prinesie očakávaný efekt. Mne priniesol. Antibiotiká už nie sú mojou povinnou výbavou jesene a zimy. Chrípka, nádcha, viróza a prechladenie ma obchádzajú. A o to ide!