Hodí sa sedemkrát v týždni? Zaženie hlad? Pomôže pri chorobe? Zahŕňa ju zdravý životný štýl? Možno veľa otázok na úvod, ale to nevadí… Odpovede nájdeš v nasledujúcom texte.
Pre tých skôr narodených je práve polievka nostalgickou spomienkou zo škôlky, školskej jedálne, ale aj z tábora, lyžovačky, či domáceho prostredia. V socializme bola práve Ona na dennodennom poriadku a nedeľný obed ju v žiadnom prípade nemohol opomenúť. Biela podbitá, paradajková na sladko alebo slano, písmenková, hustá, riedka, mixovaná, hrášková, vajíčková, strukovinová, mäsová, hydinová, čínska, vietnamská, ovocná na studeno, ale aj také maďarské halászle či ukrajinský boršč vedia opantať chuťové poháriky.
Prečo ju tolerovať v jedálničku?
1. Jej univerzálnosť je na prvom mieste
Či si ju dáš na obed alebo večeru, nič nepokazíš. Módnym hitom sa čím ďalej, tým viac stáva jej prítomnosť počas raňajok. V lete ľahká ovocná so smotanou či mliekom, na jeseň sa hodí rozmixovaná tekvicová a v zime zahreje horúci guláš, boršč alebo halászle.
2. Jednoduchá, nenáročná príprava v jednom hrnci
Polievku vieš spáchať v relatívne krátkom čase a relatívne s malým množstvom surovín. Stačí ti voda alebo vývar, jeden druh bielkoviny, rôznorodá zelenina a pár prísad. Stačí naraz vložiť všetko do hrnca a venovať sa inej činnosti. Paráda!
3. Výživová hodnota
Správna polievka obsahuje dostatok vlákniny zo zeleniny, čo ovplyvňuje okrem nutričného náboja aj reguláciu pohybu čriev. Vláknina je dôležitá v celodennom limite, pričom dokáže aj kvalitne zasýtiť.
4. Zdroj minerálov a vitamínov
Polievka vie poskytnúť draslík znižujúci krvný tlak, čim sa zároveň znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ale nájdeš v nej aj horčík, železo a z vitamínov A, B, E, betakarotén, lykopén. Napr. polievka z červenej šošovice je železná baňa.
5. Hydratácia tela
Existujú ľudia, ktorí majú vážny problém s príjmom dostatku tekutín. A keďže polievky jedávame štandardne riedke alebo stredne husté, dobre poslúžia v svojej forme na príjem vody. Mám na mysli naozaj vodu a nie tekuté pivo, ktorým štandardne prelievajú “experti“ guláš. Pripomínam, že každá zelenina obsahuje percento vody, takže zeleninová polievka je lepšia voľba než ťažšie stráviteľná smotanová.
6. K dispozícií po celý rok
Či použiješ do polievky zeleninu čerstvú alebo mrazenú, vždy je to v poriadku. Ak si myslíš, že mrazená zelenina je v rámci zdravia bezcenná, ide o mýtus. Vedecké výskumy to nepotvrdzujú a ak niečo hovoria, tak len to, že v mrazených potravinách máme vždy dostatok vitamínov a minerálov. Jedávaj teda mrazenú zeleninu a mrazené ovocie bez obáv, že je nutrične prázdne.
7. Prvá pomoc v ťažkých časoch
Ľahké polievky ako vývar, zeleninová polievky, mliečna polievka, … sú vhodné pre ľudí s problémami s tráviacim traktom a pri rekonvalescencii po operáciách. Málo sa o tom hovorí, avšak veľa ľudí polievky ocení až vtedy, keď ich zdravotné neduhy skutočne potrápia a tráviaci systém nezvláda trávenie štandardnej potravy. Vtedy je polievka darom z nebies. A to aj v prípade zubných zákrokov, kedy je jedinou možnosťou tekutá strava. Krémové polievky sú v takom momente naozaj skvelé!
8. V jeseni a zime zahrejú
V sychravom a chladnom období nie je nič lepšie, ako rýchlo zohriať a vychutnať si plnú misku polievky, ktorá častokrát obsahuje množstvo prospešných ingrediencií podporujúcich imunitu, ako je kurkuma, zázvor, cibuľa, cesnak či pór.
9. Ako tajomstvo pre výmyselníkov
Áno, je to tak. Viacerí, či už malí alebo veľkí, mávajú problém s istými ingredienciami ako napr. cibuľa, pór, cuketa, baklažán, cícer, … A práve tu sa naskytá príležitosť, ako v podobe polievky dostať do organizmu špekulantov prospešné druhy potravín (mrkvový krém, cibuliačka, demikát, pórová polievka, smotanovo-krémová polievka, hubová).
10. Praktičnosť na prvom mieste
Pri mojej práci sa často stretávam s pracujúcimi ľuďmi na zmeny, s matkami, ktoré majú na starosti stravovací mód celej rodiny. Dnes je k dispozícií polievkovar (plus ponúka ďalšie funkcie), ktorý v priebehu 25-30 minút uvarí a rozmixuje polievku na jemný lahodný krém. Aktuálne trh ponúka rôzne termosky, ktoré udržia teplotu ráno doma naliatej horúcej polievky až do času tvojho obeda v práci.
Záverečný verdikt
Pripomínam, že častokrát práve polievky sú cenovo prijateľné a zároveň kuchtenie v jednom hrnci na viacero dní pre celú rodinu je balzam pre dušu i myseľ domácej gazdinky. Pri správnom zložení nutričná hodnota polievky prospeje všetkým, ktorí načrú naberačkou a uspokoja svoj chtíč hladu. Veď to poznáš: “dobré je prísť na hotové”.
