Vieš si vôbec predstaviť svoj deň bez jedla? To by si asi musel mať žalúdočné, tráviace alebo črevné problémy. Však? Ľudia radi jedia. Jeme doma, na ulici, v nákupnom centre, na benzínovej pumpe. V práci, v škole, v bufete, v kaviarni, v reštaurácii. Na návšteve, na výlete, na chate, na dovolenke, v nemocnici. Jeme keď sme hladní, keď sme polohladní, aj keď sme sýty. Je to normálne? Je to choré? Čo myslíš? Čítaj a spoznaj bližšie hlad, ten psychologický aj fyziologický.

Nie je hlad ako hlad

Realita je taká, že ľudia plnších tvarov sa často chytia do pasce nazvanej psychologický hlad, ktorý možno ty poznáš pod pojmom emocionálny. Možno aj v tvojom prípade práve ON môže za tie pribudnuté kilogramy a centimetre na tvojom tele. Keďže psychologický hlad sa dá zadefinovať naozaj ľahko, spoznaj jeho príčiny a dôsledky. Takže ak ťa to zaujíma, teraz ti vysvetlím čomu konkrétne máš venovať pozornosť pri hľadaní rozdielu.

Jednozačné rozdiely nenechajú na pochybách

1. Príchod

PSYCHOLOGICKÝ HLAD je náhly

V tomto prípade narastá hlad priam bleskovo, čiže od nuly až k hroziacej búrke. Ešte pred chvíľkou si ani nepomyslel na jedlo, avšak o minútu na to umieraš od hladu.

FYZIOLOGICKÝ HLAD je postupný

V žalúdku ti začína pomaly škvŕkať a bublať. Vnímaš pocit prázdnych čriev, sťaby boli povymývané vodou. Signály postupne narastajú, silnejú a o niekoľko hodín tvoj žalúdok už doslova kričí od hladu.

2. Forma

PSYCHOLOGICKÝ HLAD si žiada konkrétne jedlo

Odrazu vášnivo túžiš po určitej potravine: čokoláde, cestovinách, kyslých uhorkách alebo pive. Ovláda ťa pocit, že jednoducho musíš mať práve toto konkrétne jedlo alebo potravinu. Nič iné! A basta!

FYZIOLOGICKÝ HLAD je ochotný skonzumovať akékoľvek jedlo alebo potravinu

Aj v tomto prípade môžeš mať chuť na to či ono, ale táto chuť nie je absolútna, vieš ju ľahko zmeniť. Keď nebudeš mať k obedu toto, pokojne si dáš tamto.

3. Bydlisko

PSYCHOLOGICKÝ HLAD sídli v hlave

Emočne založená vášnivá túžba po potrave sa rodí v ústach a v mysli; a vchádza tam očami a nosom. Jazyk by hrozne rád ochutnal tie zapekané lasagne s mäskom, babkine langoše s cesnakovo-smotanovou omáčkou, či šišky s džemom. V mysli ti krúži celý roj myšlienok.

FYZIOLOGICKÝ HLAD býva v žalúdku

Spoznávaš ho podľa pocitov v bruchu, môžeš cítiť zvieranie, počuť škvŕkanie a nakoniec aj bolesť brucha.

4. Čas

PSYCHOLOGICKÝ HLAD je úplne neodkladný

​​Ide o pocit naliehavý. Núti ťa jesť, priam hltať, napchať si brucho rovno tu a teraz! Pociťuješ extrémne naliehavú potrebu utíšiť svoju emocionálnu bolesť potravou.

FYZIOLOGICKÝ HLAD je trpezlivý

Bude rád, keď sa naješ čo najskôr, ale nenúti ťa hádzať do seba jedlo ihneď, práve v túto chvíľu. V pohode počká, keďže nie je uponáhľaný mladík, ale pán Trpezlivý.

5. Dôvod

PSYCHOLOGICKÝ HLAD koexistuje spolu s nepríjemným pocitom

Šéf ťa v zamestnaní opäť vydusil. Dieťa sa v škole pobilo. Auto štrajkuje. Psychologický hlad vzniká v súvislosti so situáciou, ktorá narušila tvoju duševnú rovnováhu.

FYZIOLOGICKÝ HLAD príde, lebo nastal jeho čas

Keďže už uplynulo viac ako 5 (päť ) až 7(sedem) hodín!!! od posledného jedla, je úplne normálne, že sa prihlásil. Ak si príliš hladný, nie je výnimkou, že sa dokonca objaví prechodná slabosť, tras rúk, mierna závrať.

6. Rozum

PSYCHOLOGICKÝ HLAD je automatické/bezmyšlienkovité hltanie potravy

Môžeš mať pocit, že to cudzia ruka odkrojila kus torty a podala ti ho do úst, no a tomu hovoríme automatizmus. Nemusíš si ani uvedomiť, že si vymietol celú panvicu opečených zemiakov, keďže ide o proces známy ako bezmyšlienkovité hltanie jedla.

FYZIOLOGICKÝ HLAD je spojený s cieľavedomým výberom a vedomým príjmom potravy

Vieš, že ješ, vieš, čo ješ. Vedome sa rozhoduješ, či zješ celý krajec chleba alebo len polku.

7. Samotný konzum

PSYCHOLOGICKÝ HLAD nepominie s plným bruchom

Prejedanie v tomto prípade vzniká z túžby prehlušiť tvoje nepríjemné emócie. Ješ, aby si utíšil rozbúrené city a zješ pokojne aj druhý, tretí tanier, hoci tvoj žalúdok je už preplnený takým množstvom jedla, že ťa začína bolieť.

FYZIOLOGICKÝ HLAD pominie utíšením hladu

Ješ kvôli tomu, aby si nasýtil svoje telo a dodal mu silu. Akonáhle je táto potreba uspokojená, prestávaš jesť a piť.

8. Záverečný pocit z jedla

PSYCHOLOGICKÝ HLAD plodí vlastnú hanbu

Paradox psychologického prejedania tkvie v tom, že skonzumuješ hocičo a hocikedy, aby si upokojil a vylepšil svoje rozhárané city; avšak celé to končí tým, že si nadávaš, pretože si jedol pečivo, torty alebo pil sladké nápoje, alkohol. Hanbíš sa sám pred sebou a je ti trápne. Prisaháš si, že svoju vinu vykúpiš športom, diétou alebo zajtra vynecháš večeru.

FYZIOLOGICKÝ HLAD vytvára harmóniu

Ak máš úmysel “najesť sa” založený na hlade fyziologickom, nenasleduje u teba žiadny stud ani pocit hanby, previnilosti alebo zlyhania. Je ti jasné, že tak ako musíš dýchať, ak máš zostať nažive, musíš aj jesť.

Tri dôležité signály pre teba

Aby si sa dokázal zorientovať v tejto problematike vyššie spomenutej, sleduj u seba pri jedení:

  1. pocit plnosti žalúdka (keďže jeho steny sa rozťahujú),
  2. telesné teplo emitujúce (vysielané, vydávané, vyžarované) pokožkou
  3. a pocit fyzického uspokojenia z vhodného a chutného jedla.

Presne tak je to aj u dojčaťa, ktoré pri nasýtení prestane piť.

Uvedom si, že v procese jedenia dochádza k nepatrnej zmene vo vnímaní chuti. Počas sekundy sa chuť žemle, kefíru alebo mäsa náhle zmení – nie je už tak fantasticky príťažlivá, ako bola na začiatku jedla. To je najistejší príznak, že si dosiahol prah sýtosti, a to dokonca aj vtedy, keď sa ešte neobjavil pocit plnosti v tvojom žalúdku a teplota pokožky sa doteraz nezvýšila. Stačí chvíľu počkať a tieto príznaky sa dostavia, keďže ich ubiehajúca cesta do tvojho vedomia je skrátka o niečo dlhšia.

Dôležitý je postoj k jedlu

Ľudia držia diétu v presvedčení, že to je jediný spôsob, ako zostať štíhli! Odopierajú si zdroje výživy, ktoré telo potrebuje a cítia sa vinní, keď nedokážu odmietnuť “zakázané ovocie”. Je úplne evidentné, že keď držíš diétu, časom nad ňou stratíš kontrolu a tak znovu a znovu si dávaš slovo, že toto zhrešenie bolo naposledy.

Keby si priberal na váhe iba z jedla, ktoré zješ, svet by bol plný tučných ľudí. Ale vidíš predsa, že sú aj ľudia, ktorí sa nikdy v ničom neobmedzovali a neobmedzujú a zostávajú nielen štíhli, ale dokonca vychudnutí.

Netvrdím, že človek nepriberá na váhe kvôli svojmu spôsobu stravovania, avšak prikláňam sa k tomu, že k skutočnej príčine nadváhy patrí aj vzťah k sebe samému a k potravinám. A práve tento komplexný postoj spôsobuje, aké telo v dôsledku máš.

Príčiny nadváhy

  1. Iste mi dáš za pravdu, že nie vždy ješ len preto, že máš hlad. Však?
  2. Len zriedka živíš svoje telo tým, čo skutočne potrebuje. Naopak, často jeho potreby nevnímaš, nepočúvaš, no a k tomu všetkému nepoznáš potreby svojho emočného tela, v dôsledku toho ich ani nevieš primerane živiť. Telo si to, čo momentálne nepotrebuje, ukladá do zásoby.
  3. A ešte je tu pocit viny. Napadajú ťa tiež niekedy úvahy typu: hrozne veľa jem, som žrút, nemám pevnú vôľu, nemám žiadnu vôľu, musím sa zdržať, chcelo by to držať diétu. Čo myslíš, čo v tej chvíli počuje tvoje telo? Asi toto: “Je čas začať robiť zásoby, čoskoro budem prežívať s obmedzeniami. Už zas plánuje diétu.” Pocit viny, presnejšie jeho vnútorný hlas, ti bráni náležitým spôsobom tráviť jedlo, vstrebávať z neho živiny a odvádzať jeho odpady.

Ako sa brániť emocionálnemu prejedaniu

Ak si uvedomíš svoj vlastný pocit viny, zmier sa s ním, ale pamätaj, že vina, to nie je tvoje SRDCE, ale tvoje EGO. A práve ono (tvoje EGO) ťa odsudzuje a desí v presvedčení, že jeho úmysly sú tie najlepšie. Rovnako tak ako ty, keď hodnotíš a nabádaš iného človeka, v snahe urobiť ho lepším a šťastnejším.

Naozajstné prijatie samého seba je liekom, ktorý ti pomôže poradiť si s problémom vlastnej váhy. Keď dokážeš prijať sám seba, vrátiš sa do vlastného SRDCA. Tvoj tráviaci systém ti za to bude vďačný. Každý deň ďakuj svojmu telu za všetku prácu, ktorú musí odviesť, aby strávilo jedlo, ktoré nepotrebuje, ale ktoré ty ješ, aby si si poradil so svojou samotou, krivdou, hnevom, zlosťou či neláskou.

Ako bude narastať tvoja uvedomelosť, začneš rozpoznávať svoje skutočné potreby a dokážeš svojmu fyzickému telu poskytovať len to, čo naozaj potrebuje. A to je možné len vtedy, ak sa nachádzaš vo vlastnom SRDCI. To je vtedy, keď sám sebe dovolíš byť obyčajným človekom so slabosťami a obmedzeniami. Nehľadaj v sebe dokonalosť. Aj ty máš právo na pády a omyly v živote. A tie automaticky dopadajú na každodenné stravovanie. A tu ti viem pomôcť ja, tak neváhaj a kontaktuj ma telefonicky alebo mailom.