Čo znamená Veľká noc práve pre teba? Zvažuješ odpoveď? Uvedomuješ si, že si kresťan, ale taký “vlažný”, lebo o krste za teba už dávno rozhodli rodičia alebo si ten, ktorý sa snaží žiť podľa božích princípov tak v piatok, ako aj v sviatok? Rovnica “jar = menej zvrškov na tele” vyvoláva po zime v tvojej hlave skôr stres, než úprimnú radosť. Predstava veľkonočného jedla a potecha z neho je tiež možná verzia. Veď preplnený stôl jedlom je v súčasnej dobe štandard. Či tak, či onak, ako vydržať a nezlyhať? Predsa strava a sviatky patria k sebe.

SVIATKY KRESŤANOV, SVIATKY JARI,
ČI ĎALŠIA OFICIÁLNA PRÍLEŽITOSŤ K PREJEDANIU

Každý z nás pochádza zo svojho rodokmeňa zahŕňajúceho isté generačné zvyky a rituály. Ale doba napreduje a zmeny sú jej súčasťou. Vytvárajú sa nové rodiny zoskupením dvoch rôznych rodín a niekdajšie pravidlá sa prepletajú. Aj napriek tomu tu stále máme tri základné možnosti uhla pohľadu:

  1. veriacim patrí Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela sobota, Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok,
  2. ezoterickí jedinci uprednostnia jarný detox tela, medvedí cesnak, pozdrav slnku a jogu na tráve, objímanie stromov
  3. tzv. gurmánom, holdujúcim jedlu, sa opätovne vracajú priaznivé časy, lebo pivko, grilovačka, opekačka – ej holá!, slnko už svieti – vôňa jedla volá!

NEMEŇ ZVYKY NA ZLOZVYKY

Podstata veľkonočných sviatkov tkvie v niečom úplne inom, než vo veľkom upratovaní, prehnanom nakupovaní, vypekaní, varení, či v strese z toho všetkého. Predbiehame sa v príprave rozmanitých jedál. Tak, tak, Veľká noc ponúka možnosť prejedania sa. Avšak následky častokrát prinášajú žalúdočné problémy, tráviace ťažkosti, bolesti hlavy spôsobené jedlom alebo alkoholom. A keď sa tak stane, opakuješ dokola, že už nikdy viac nepodľahneš nástrahám širokej ponuky. Plán úctyhodný, ale načo čakať ďalší rok? Teraz je ten správny čas postaviť sa zoči voči súčasnej situácii. Metabolic Balance ti ponúka návod ako využiť jeho záchrannú brzdu. A tak je to aj v čase, keď na dvere klope Veľká noc.

Prečo? Aby si telo nezaťažil neprimeranou kombináciou jedla, aby nemuselo trpieť sťaženým trávením.

Ako? Nakombinujem ti jednotlivé makroživiny tak, aby bol tvoj organizmus nutrične vyživený a zároveň čo najmenej zaťažený.

Základný kameň zdravia: 8 pravidiel programu (jedz len 3x denne, dodrž 5 hodinovú pauzu medzi jedlami, začni každú porciu jedla bielkovinou, v porcii jedla použi len 1 bielkovinu, nejedz po 21,00 hod., dopraj si na každé jedlo 60 minút, každý deň si vychutnaj 1 jablko, nezabúdaj na príjem blahodarnej vody).

Všetko sa dá, len stačí chcieť. Metabolic Balance nezakazuje typické veľkonočné jedlá. Prečo by mal? Dôležité je však dodržať rovnováhu:

  1. správne vyskladať potraviny,
  2. konzumovať primerané množstvo.

Takže veľkonočné menu môže vyzerať v alternatívach aj takto:

  1. Bielkovina: 2 vajcia natvrdo,
    Zelenina: čerstvá zelenina (napr. šalátová uhorka, paprika, paradajka, reďkovka, polníček),
    Pevný sacharid: 100%-ný ražný chlieb,
    Tuk: ľanový olej,
    Ovocie: jablko,
  2. Bielkovina: veľkonočný mäsový produkt (napr. varená bravčová šunka či moravské mäso, alebo kozie mäso, pre iného jahňací chrbát),
    Zelenina: zapekaná cvikla v alobale s cibuľou, rascou a olejom,
    Pevný sacharid: zemiaky varené v šupke (upravené na oleji s petržlenovou vňaťou alebo zemiakovo-zeleninový šalát (koreňová zelenina) s olejom bez majonézy, tatárskej, jogurtu),
    Tuk: repkový olej,
    Ovocie: zameniť za koláč, napr. makový cheescake poliaty rozmixovaným mangom, alebo avokádo vyšľahané s banánom a kakaom, ozdobené šľahačkou bez cukru a škoricou),
  3. Bielkovina: klasický syr alebo veľkonočná hrudka (pozor! dvojkombinácia vajec a mlieka, ale inak sa typická veľkonočná hrudka vyrobiť nedá),
    Zelenina a ovocie: šalát z nastrúhanej mrkvy, kalerábu a jablka, trošku škorice, trošku zázvoru,
    Pevný sacharid: 100%-ný ražný chlieb,
    Tuk: konopný olej,
  4. Bielkovina: domáca klobása z jedného druhu mäsa,
    Zelenina: cvikla bez cukru, chren bez smotany, baranie rohy, čerstvá cibuľa a cesnak,
    Pevný sacharid: 100%-ný ražný chlieb,
    Tuk: domáca slanina bez mäsa alebo akýkoľvek zdravý olej na studenú kuchyňu s omega3 mastnými kyselinami,
    Ovocie: zameniť za malé pivo.

DOBRÁ RADA STOJÍ GROŠ, ALE DNES JU MÁŠ GRÁTIS

Ak aplikuješ do svojho veľkonočného jedálnička:

  1. veľa nevhodných sacharidových potravín (alkohol, akékoľvek sladkosti, iné druhy chleba a pečiva než 100%-ne ražné), tvoj cukor v krvi sa zmení na horskú dráhu, najprv bude vysoký a následne nárazovo klesne, čo je pre telo mimoriadne stresujúce,
  2. alebo ak budeš jedávať viac ako 3x denne, docieliš jeho permanentné zvýšenie z dôvodu neustáleho jedenia, zobkania, ochutnávania všetkého, čo chladnička, špajza a potravinová skriňa dali,

tak si vytvoríš závislosť po sladkom a po jedle. Prečo? Stále to svojim klientom opakujem dokola: Lebo cukor pýta ďalší cukor.

Riešenie už dávno existuje a ja ti ho opäť ponúkam: vyvážená a vopred naplánovaná strava s dostatočným obsahom bielkovín, pomalých pevných sacharidov, dostatkom zeleniny, troškou sladkého ovocia a pridaním zdravých tukov. A čo sa týka alkoholu, nech to znie akokoľvek, ja ho doporučujem úplne vynechať. Ale poznáš to: priberáš z neho.

JEDZ SKUTOČNÉ JEDLO

Zjednodušene povedané, skutočné jedlo je to, ktoré sa vyskytuje v prírode. Čiže je minimálne spracované, nerafinované, bez prísad a bohaté na živiny. Skutočné jedlo je čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné bielkoviny (vajcia, ryby, mäso kŕmené trávou, hydina z voľného výbehu), celé zrná, strukoviny, orechy a semená. Je to miestne, sezónne a organické jedlo. Skutočné jedlo vyživuje tvoje telo, myseľ a zlepšuje zdravie. Falošné má k tomu ďaleko!

VEDOMÉ STRAVOVANIE, ČI AUTOPILOT

Ak robíš úmyselné rozhodnutia o jedle, je pravdepodobnejšie, že si vyberieš vhodnejšie potraviny. Vedomé stravovanie je premýšľanie o tom, čo vložíš do svojho tela skôr, ako ho zješ. Zakaždým, keď ješ, máš príležitosť vyživovať svoje telo.

Kedykoľvek ti bude ponúknutá možnosť zjesť menej zdravé jedlo, daj si priestor na zastavenie a na vedomé rozhodnutie o tom, či toto jedlo máš zjesť alebo nie. Skôr než si ho strčíš bezdôvodne do úst, polož si otázky:

  1. Naozaj chcem práve teraz toto jedlo?
  2. Dodá mi toto jedlo výživu?
  3. Som vôbec hladný, alebo je to len príležitosť k prejedaniu?

Ak ho zješ, spýtaj sa sám seba:

  1. Ako sa cítim po tomto jedle?
  2. Chutilo mi vôbec?
  3. Uspokojilo ma tak, ako som očakával?

Máš pocit, že sú to úplne zbytočné otázky? Načo strácať nimi čas? Ale, ale! Keď si kúpiš nové topánky, venuješ im svoju pozornosť? Určite áno. Ak v nich ideš do práce, je pre teba dôležité, aby si urobil dobrý dojem. Keď si ich vyzuješ na návšteve, praješ si, aby nezapáchali. Pred návštevou kostola si ich určite doma umyješ a vyleštíš. A ak ťa netlačia, neomínajú, si spokojný. Ak v nich tráviš celý deň a nebolia ťa nohy, čo viac si môžeš priať?! Veď načo mať topánky, ktoré ti spôsobujú bolestivé otlaky? Vidíš, ku každej situácii v živote sa viažu otázky a odpovede. Každé prečo má svoje preto.

A preto ti radím: Venuj pozornosť vyššie uvedeným otázkam. Odpoveďami na ne vieš eliminovať problémové trávenie, nekvalitné vstrebávanie, nezdravé tuky v krvi a naplácané kilogramy nadváhy, či obezity na svojej telesnej schránke. Ak netrpíš spomenutými problémami, zameraj sa na prevenciu. Váž si svoje telo, žiješ s ním 24 hodín denne, iné už nedostaneš! Práve preto kvalitné živiny obsiahnuté v tvojej každodennej strave sú preň alfou a omegou.

MOJE NAJLEPŠIE TIPY NA VEDOMÉ STRAVOVANIE

  • Vyberaj si jedlo vedome – kupuj si to najkvalitnejšie, čo ti peňaženka dovolí; nakupuj miestne potraviny; čítaj vždy etikety pred nákupom (je správne vedieť odkiaľ potraviny pochádzajú a čo obsahujú); definitívne sa zriekni konzerv!, polotovarov! a hotových jedál!; vyhni sa nákupu zmrazených!; uprednostni čerstvé potraviny; pravidelne si dopraj aj tie doteraz nevyskúšané.
  • Pripravuj si jedlo zámerne doma a sám – v plnej miere sa zameraj na prípravu jedla s uvedomením si, aké suroviny používaš a ako ich pripravuješ; pamätaj: sú palivom pre tvoj organizmus! a energiou pre tvoju imunitu!
  • Posaď sa k stolu nikdy nejedz v stoji, počas chôdze, ani počas výkonu práce; nie je správe jedávať pri: sledovaní televízie, čítaní novín, časopisov, kníh a už vôbec v spoločnosti počítača, mobilu.
  • Realizuj prax vďačnosti – skôr než začneš jesť, zastav sa, vzpriam svoje telo sediace na stoličke, zhlboka sa nadýchni a vždy poďakuj za jedlo, ktoré sa chystáš práve zjesť.
  • Spomaľ! vychutnaj si každé sústo, všímaj si jeho vôňu, chuť, zvuk, textúru a vzhľad; ak jedávaš príliš rýchlo, zameraj sa na 15-20 sekundové žutie každého sústa; ešte skôr než ho prehltneš, aplikuj aj 15-20 sekundové položenie príboru medzi jednotlivými sústami; moja babička vždy vravievala: “Do hrobu a za chorobou sa, dievča moje, nikdy  neponáhľaj!”
  • Vypočuj si svoje telo – počas jedenia každých pár minút skontroluj, či máš stále hlad; prestaň jesť skôr, ako sa budeš cítiť plný; zdravé a správne je naplniť vždy žalúdok maximálne na 80% jeho objemu.

PRAVÁ, ĽAVÁ, PRAVÁ, ĽAVÁ

Máš pravdu, môže to byť ruka, aj noha. Štyri dni strávené doma v horizontálnej polohe nie sú pre organizmus práve najvhodnejšie. Pohyb a Veľká noc sa určite majú prelínať. Mierna prechádzka prospeje krvnému obehu, tá akčnejšia podporí činnosť srdca a ciev, cvičenie doma alebo v prírode prospeje svalom a trojkombinácia: mozog, nervový systém a črevný trakt poďakujú každej tvojej pohybovej veľkonočnej aktivite.

Veľká noc je pred dverami a ja ti prajem pokojné a požehnané sviatky. Zvládni ich s láskyplným prístupom k svojmu telu a prestretému stolu.