Aj teba trápi vysoký krvný tlak? Neradno ho podceňovať. A je ti známe, že v žiadnom prípade to nie je genetická záležitosť? Preto výhovorky o dedičnosti nie sú na mieste. Tak čo s tým urobíš? Použi zdravý rozum. Odporúčam ti nasledovných 8 efektívnych krokov, vďaka ktorým vieš v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov optimalizovať tento zdravotný stav, ktorý sa odborne nazýva hypertenzia.

Čo je to vysoký krvný tlak resp. hypertenzia?

Je to vysoký tlak krvi pôsobiaci na vnútornú stranu tepien, ktorý vedie k ich poškodeniu. Spôsobuje zužovanie a tuhnutie ciev. Hovorí sa o ňom vtedy, pokiaľ je hodnota systolického tlaku (ľudovo horný tlak) vyššia ako 140 mmHg a hodnota diastolického (ľudovo spodný tlak) vyššia ako 90 mmHg. A čo je hlavnou príčinou, že máš vysoký krvný tlak? Definitívne za to môže nesprávny životný štýl. Presne tak!

Pikošky hneď na úvod:

  • keďže vysoký krvný tlak nebolí, preto ho zo začiatku určite neriešiš,
  • zvýšený cholesterol v krvi vytvára v tvojich cievach nebezpečné nánosy, t.j. tukové plaky/tukové pláty,
  • pravidelné popíjanie malého množstva alkoholu známe ako “každý večer deci vínka“ bombasticky zvyšuje cholesterol v krvi. Vedel si to?

A aby si dokázal napredovať k zdraviu, drž sa mojich odskúšaných 8. efektívnych krokov. Pomôžu ti a svoj vysoký krvný tlak dostaneš zaručene do normy tak, ako moji klienti. Takže sa pohodlne usaď a čítaj odskúšané doporučenia:

1. krok: 3-kombinácia BST (Bielkoviny, Sacharidy, Tuky)

Práve tento krok spôsobí malý zázrak: opätovne obnoví tvoju citlivosť na hormón inzulín a upraví tvoje množstvo telesného tuku. Zároveň ti dodá potrebné živiny a vysoký krvný tlak sa ti upraví.

  • Bielkoviny – tak rastlinné, ako aj živočíšne zohrávajú najvýznamnejší faktor z makronutriantov, v žiadnom prípade ich nevynechávaj v stravovaní,
  • Sacharidy – konzumuj z nich tie nízkoglykemické, pre zdravie najvhodnejšie a to sú: ražný chlieb, zemiaky upravené vždy v šupke (varené, pečené, v parnom hrnci), indiánska ryža, 100%-né ražné cestoviny, čerstvé šaláty a zelenina (avokádo na prvom mieste), ale aj tepelne upravená zelenina, len k raňajkám a k obedu si dopraj ovocie (najvhodnejšie je bobuľovité a jablko),
  • Tuky – musia byť súčasťou každého tvojho chodu vo forme zdravých ne-nasýtených mastných tukov (nájdeš ich v avokáde, olivách, kakau, orechoch, semienkach, rybách). Naopak, ak budeš konzumovať nasýtené mastné kyseliny, dôjde u teba k zvýšeniu hladiny cholesterolu, a tým si zvýšiš aj riziko srdcovo-cievnych ochorení. Takže vylúč zo svojho jedálnička jedlá rýchleho občerstvenia, polotovary, vyprážané pokrmy, tučné mäso a údeniny.

2. krok: Voda ako nadstavba BST

Tekutiny sú dôležité pre správnu funkciu srdca  a ich úlohou je vyrovnávať krvný tlak. Zo všetkých existujúcich tekutín prijateľných pre človeka najdôležitejšia je voda. Tvoj organizmus a tvoje bunky bez nej nemôžu existovať. Samozrejme, že o tom vieš, tisíckrát si to počul, ale otázka je, či to aj naozaj rešpektuješ? Alebo funguješ na tých trápnych výhovorkách typu: nepociťujem smäd, resp. keď pijem veľa vody, tak veľa močím. Mama míja!!! Samozrejme, že je to tak. Hádam by si nechcel zažiť pravý opak? Veď práve močením odstraňuješ prebytočné a škodlivé odpadové látky, ktoré vznikajú počas chemických procesov v tvojom tele. Moč obsahuje okrem vody aj rozpustné soli a jedovatý dusíkatý odpad. Už tomu rozumieš? Ale predovšetkým voda je chladičom celého tvojho ľudského tela. Tvoj organizmus, rovnako ako motor auta, totiž uvoľňuje veľké množstvo prebytočného tepla.

Pikošky vždy majú význam:
Človek vydrží v extrémnej situácií až 30 dní bez jedla, ale nanajvýš 3 dni bez vody.
Prof. Olivieri, Paríž: “…aj to najkrajšie ženské telo je len akvárium s vlažnou morskou vodou,  v ktorom bojujú bilióny buniek o prežitie.“

3. krok: Zvýš príjem omega 3 tukov 

Prečo? Načo? Začo? Lebo:

  • znižujú všetky zápaly v tele (skryté, aj neskryté, akútne, aj chronické),
  • znižujú zlé tuky v krvi, t.j. zlý cholesterol (LDL) a zlé triglyceridy (TGL).

Zlepšené výsledky tukov v krvi majú pozitívny vplyv na vysoký krvný tlak.

Ak si už začul, že je veľmi dôležitý správny pomer medzi omega 3 a omega 6 (1:2), tak je to pravda, ale ešte dôležitejší je “dostatočný príjem“ práve omega 3 tukov!

Preto ti obratom odporúčam konzumovať:

Pikoška, tentokrát vo forme balzamu pre tvoje cievy:
– obmedz/vylúč úplne príjem a používanie rastlinných olejov s vysokým obsahom omega-6 tukov (sójový, slnečnicový, kukuričný),
+ začni obratom používať ľanový olej (na studenú kuchyňu) a repkový olej (na teplú kuchyňu).

4. krok: Pravidelne cvič

Ak ťa cvičenie nebaví, zle sa ti tieto riadky čítajú. Čo už!? Toto však nie sú taľafatky, toto je pravda. Práve cvičenie obnovuje a zvyšuje citlivosť na hormón inzulín a zvyšuje tzv. metabolickú flexibilitu, ktorá úzko súvisí s celkovým zdravím. Pravidelné cvičenie znižuje vysoký krvný tlak a podporuje srdce a cievy.

Začni pilatesom, kalanetikou a silovým cvičením. Vhodná je chôdza, poklus, ľahký beh, plávanie, ktoré realizuj denne v intervale 60 – 90 minút. Uvedené cvičenia je potrebné absolvovať 3 – 4 krát v týždni.

Pokiaľ je tvoje  srdce v poriadku, dopraj si intenzívne tréningy. Napríklad bicykel.

Ak trpíš abnormálnou funkciou krvných ciev, chronickým srdcovým zlyhávaním, je vhodné kombinovať cvičenie s doplnkom výživy L-arginín. Táto kombinácia by mala napomôcť, pretože L-arginín sa premieňa na oxid dusnatý, ktorý rozťahuje cievy.

5. krok: Vitamín D postav na piedestál

Práve nedostatok vitamínu D je prepojený s inzulínovou rezistenciou a tzv. metabolickým syndrómom. Tento nedostatok môže spôsobovať vysoký krvný tlak. D vitamín získaš správnym opaľovaním. Ak slnko neznášaš, resp. nemôžeš sa opaľovať, určite užívaj perorálne D vitamín!!! Je to naozaj dôležité. Jeho momentálne množstvo si vieš zistiť aj ako samoplatca v laboratóriu u mňa v Košiciach alebo požiadaj o spoluprácu svojho obvodného lekára. Nepodceňuj D-éčko!

Pikoška:
Vieš o tom, že pri opaľovaní sa uvoľňujú v tvojom mozgu endorfíny, čo sú chemikálie, ktoré spôsobujú pocity eufórie a úľavy od bolesti? Endorfíny prirodzene uvoľňujú stres a týmto spôsobom si tiež vieš znížiť vysoký krvný tlak.

6. krok: Črevný trakt daj do rovnováhy

Dostaň ho tam! Dnes už definitívne vieme, že existuje úzke prepojenie črevnej mikroflóry (to sú tie  baktérie nachádzajúce sa v hrubom čreve) a celkového zdravia. Aj táto nerovnováha zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Črevná mikroflóra je predovšetkým ovplyvnená prijatou stravou, preto máš konzumovať potraviny bohaté na prospešné baktérie. Medzi ne patria fermentované mliečne výrobky typu kefír, jogurt, acidofilné mlieko, zákvas, žinčica, niektoré syry a bryndza. Ale aj kvasená zelenina ako napr. kyslá kapusta. Alternatívou je aj fermentovaná sója vo forme natto, tempeh, miso a tamari. Výhodou fermentovaných potravín je ich obsah vitamínu K2, ktorý má ochranný účinok pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.

7. krok: Mysli pozitívne a ži viac v prítomnosti 

Počul si o tom, že práve psychologický stres a napätie patria k silným faktorom  spôsobujúcim vysoký krvný tlak? Bohužiaľ, mnohí ľudia žijú pod veľkým stresom kvôli problémom so vzťahmi, prácou, či peniazmi. Možno to bude znieť zvláštne, ale v skutočnosti problémy neexistujú a ľudia si ich vytvárajú sami svojimi postojmi k životným situáciám. Ako máš zmeniť svoje doterajšie postoje? Začni myslieť pozitívne – pretože aj pozitívne myslenie je postoj. Tým nechcem povedať, aby si si nahováral, že všetko je skvelé, ale radím ti, aby si si prestal v svojej hlave vytvárať zbytočné negatívne postoje. Cielene sa vzďaľuj psychologickému stresu a napätiu.

Pikoška:
Čo sa dá, to vyrieš. Čo sa nedá, zahoď za hlavu a už tomu nevenuj pozornosť. Hlavne sa nauč rozlišovať medzi týmito dvoma situáciami. Netoč sa zbytočne v bludnom kruhu. Práve zacyklený kruh  vytvára psychologický stres a napätie v tvojom živote.

8. krok: Využi prírodu

Existuje viacero živín a látok, ktoré majú priaznivý účinok na srdce/cievy a pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak. Našťastie je možné prakticky všetky získať zo stravy, pretože sa jedná o minerály, vitamíny a antioxidanty, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v potravinách a bylinách.

  • Minerály – tie kritické u ľudí s hypertenziou tvorí draslík, horčík a vápnik,
  • vitamíny – okrem Déčka je dôležitý vitamín C, E, B5, B6 a kyselina listová,
  • antioxidanty – tie najprospešnejšie sa nachádzajú v kakau a čokoláde, cesnaku, cibuli, škorici, oregane, olivách, bobuľovitom ovocí, kardamóne, či kayenskom korení,
  • byliny – vo forme čaju alebo ich výťažky vo forme kapsúl, či prášku, sem patrí hloh, ibištek, ginko biloba, púpava lekárska, mučenka pleťová alebo kalina obyčajná,
  • jablčný ocot – má byť nepasterizovaný a nefiltrovaný, aby si zachoval potrebné enzýmy a všetky dôležité živiny, obsahuje vitamíny A, B1, B2 a B6, C, E a k tomu draslík, horčík, meď a iné živiny.

Záverečné riadky pre teba

Po prvé,

väčšina ľudí s hypertenziou sa obáva soli kvôli obsahu sodíka, ale považujem to za veľký mýtus. Soľ (chlorid sodný, NaCl), ako aj sodík (nátrium, Na) sú veľmi dôležité minerály pre organizmus, avšak je potrebné ich prijímať v správnom množstve (približne 3 – 6 g denne, niekedy až dvojnásobok). Je síce pravda, že ľudia konzumujúci spracované potraviny v polotovaroch alebo hotových jedlách z obchodu, prijímajú nadbytok soli, ale pokiaľ budeš rešpektovať stravovanie na základe princípov programu Metabolic Balance®,  je absolútne v poriadku dosoľovať svoje jedlá podľa tvojej vnútornej potreby.

Po druhé,

ak chceš definitívne znížiť svoj vysoký krvný tlak, zmenu stravy by si mal zaradiť vo forme zmeny životného štýlu, čiže nie ako formu dočasnej diéty. To teda naozaj nie! Zároveň nečakaj, že upravíš svoj vysoký krvný tlak takpovediac “takoj”, pretože všetko má svoj čas a taktiež chronologický postup. Tlak sa upraví až potom, keď z teba ubudne fyzický tuk, ako aj nebezpečný viscerálny vnútrobrušný tuk. Prečo? Lebo všetko so všetkým súvisí a to platí aj vtedy, keď upravuješ vysoký krvný tlak.

Prajem ti odhodlanie. Pri zmene životného štýlu jednoznačne pomáha program Metabolic Balance®. Nepochybuj. Funguje. Preto: resetni sa kvôli svojmu zdraviu ešte dnes.