Premýšľaš o chudnutí alebo o zlepšení zdravia? Už ovládaš informáciu, že diéta nieje riešenie. Dnes vieš, že definitívne pomôže len zmena životného štýlu. Lenže niekde v hlave sa ti prevaľuje chrobák s otázkou, “či to dáš”? Tak presne toto riešia niektorí moji klienti. Zmena životného štýlu je veľká vec, no udržať ju ešte väčšia. Pravda je taká, že to vôbec nieje ťažké. Viem to z vlastnej skúsenosti. Stačí si v úvode  poriadne upratať v hlave, čiže uvedomiť si, že telo máš len jedno a iné nedostaneš. A aby si vedel napredovať aj ty, ponúkam ti teraz moje osvedčené rady.

Reálne očakávania v čase a priestore

V osobnom aj pracovnom živote si stanovujem vždy cieľ o ktorom vôbec nepochybujem, že ho dosiahnem. Hoci s odretými ušami, ale dám ho. Takže žiadne vzdušné zámky, ale hmatateľná istota. Nechcem, aby moja snaha a námaha boli ukončené fiaskom. Stanoviť si reálne ciele je veľmi dôležité.  Viaceré štúdie poukazujú na to, že zmena životného štýlu pre ľudí, ktorí v úvode nasadili nezmyselný cieľ a rýchle tempo, bola do jedného roka takpovediac ”pasé“.

Motivácia ako pohon

Mám taký zvyk, že všetko si zapisujem. Na viditeľných aj neviditeľných miestach. Presne tak to bolo aj vtedy, keď som do svojho života vpustila Metabolic Balance®. Sama seba som sa spýtala: Prečo práve Metabolic Balance®? A na papieri sa odrazu ocitli odrážky a pri nich výstižné odpovede. Konkrétne dôvody ma posúvali vpred v rozhodnutí s cieľom zmierniť “moje” zdravotné problémy, znížiť “moju” hmotnosť, vymeniť komplet “môj” šatník. Aj ty maj stále po ruke “tvoj” motivačný sumár a pozri sa do neho vždy, keď začneš zabúdať, prečo si s týmto procesom vlastne začal. Pripomeň si v konkrétnych poznámkach  “tvoj” cieľ: zmena životného štýlu.

Povymetať všetko nevhodné

Vždy tvrdím, že čo nemám, to nezjem! A práve preto je bezpodmienečne dôležité odstrániť z dosahu hlavy a rúk všetko, čo by ťa mohlo lákať a tak lámať tvoju naštartovanú vôľu a odhodlanie. Ak nie si diabetik na inzulíne, nie je potrebné hrať sa na škrečka a v zásuvkách či poličkách uskladňovať niečo do zásoby na horšie časy. A ak sa ospravedlňuješ výhovorkami typu, že to kvôli zvyšku rodiny alebo deťom musia byť doma čokolády, cukríky, keksy, čipsy, oriešky, malinovky, džúsy, tak nech sú v presnom počte len pre nich. Ale v aute a v práci sa táto tvoja výhovorka už nechytá.

Perfekcionalizmus ako záhuba

Asketický perfekcionalista a zmena životného štýlu – to nejde dokopy. Nikdy to tak nehrám. Prečo? Pretože čiernobiele myslenie je viac na škodu ako na prospech veci. Uvediem typický príklad: Už dlhšiu dobu sa stravuješ podľa pravidiel a tvoje úsilie padlo na úrodnú pôdu. Ale zrazu sa v rodine vyskytla oslava a ty si si na nej dal poriadny mix všetkého cez jedlo, pitie a koláče. Už hneď po príchode domov vyhodnotíš situáciu ako zlyhanie a uzatvoríš ju tým, že: “celé zle”. Od ďalšieho rána sa začneš stravovať krížom krážom. Včera si všetko pokazil, pokračovať už nemá význam. To je ovšem veľká chyba. Ako to? Jednoducho. Malá chyba je len malou chybou a kvôli nej nemá význam opustiť všetko to, či si už dokázal. Takže moja rada znie: vráť sa k predchádzajúcemu cieľavedomému stravovaciemu režimu. S jednorázovým hriechom sa organizmus vysporiadá a bude pokračovať tam, kde si mu ty zavaril. Veď aj ty si len človek. Nie si naprogramovaný stroj.

Cielený pohyb v prospech veci

Nikdy som nebola športovým maniakom, ale pohyb vnímam v mojom prípade ako reset hlavy. Nič sa nedá robiť, či sa mi to páči alebo nie, je a vždy bude súčasťou životného štýlu. K zmene stravovania patrí pohybová aktivita. Preto s ňou rátaj aj ty. Nemusíš trýzniť svoje telo ani lámať rekordy. Ale určite nájdi niečo, čo rozpumpuje tvoj krvný tlak, odbúra stres, zlepší náladu. Nordic walking, rýchla chôdza, pomalší beh, bicykel, inline korčule, plávanie. Alebo na úvod strečingové cvičenie, pilates, jóga? Uvidíš,  celková zmena životného štýlu sa ponesie v endorfínovom duchu s výraznejším efektom.

Cestovanie ťa nesmie vykoľajiť

Buď pripravený! Vždy pripravený! V mojej mladosti znel takto sľub vernosti pioniera. Tá éra je už dávno za mnou, ale slová sa hodia aj dnes na každú moju cestu spojenú s pracovnými či osobnými povinnosťami. Vždy ak niekam cestujem a situácia mi to dovolí, beriem si svoju stravu so sebou. Dózička sem, mištička tam, príbor, servítka. Vôbec ma to nezaťažuje, neotravuje, neruší. Ako to? No tak. Je pre mňa prioritou a potešením jesť to, čo si sama pripravím. Uvedomujem si, že moja potrava je môj hnací motor na príslušný deň. Stravovanie na ceste prináša veľkú pravdepodobnosť poklesu konzumácie správnej a vyváženej stravy. Preto aj tebe doporučujem, aby si sa nespoliehal na bagety na pumpe, denné menu v reštaurácii, rozmanitosť stravovania v nákupnom centre. Netvrdím, že na niektorých miestach si nevieš vyskladať to pravé zdravé orechové. Ak zmena životného štýlu má mať u mňa pevné miesto, tak ja fandím sloganu: istota je istota!

Jedlo si vyžaduje pozornosť

Je správne, ak jedlo konzumuje rodina spoločne za jedným stolom. Nie vždy sa to u nás doma dá počas dňa, tak sa snažím aspoň o spoločné raňajky. Príjem potravy má byť vedomou činnosťou, takže bez telky, bez rádia, bez knihy, bez mobilu či počítača. Máš si nájsť dostatok času na to, aby si vnímal každý kúsok jedla, jeho chuť ako aj textúru. Nezabúdaj, že tvoj žalúdok nemá zuby a preto rozomletiu potravy v ústnej dutine venuj dostatočnú pozornosť a čas. Pomôže ti to uvedomovať si zmenu stravovacích návykov, čiže presne to, o čo ti v podstate ide.

Mať parťáka je niekedy výhoda

Pre mňa ani nie. Mám svoje tempo, svoje návyky, svoje spôsoby. Preto rada robím niektoré veci sama, napr. cvičenie, tréning, rýchlu chôdzu. Ale jedálny plán zas radšej realizujem s niekým. Začiatky sú ťažké a tak ty si zvoľ spôsob, ktorý vyhovuje práve tebe.  Za parťáka je ideálny životný partner. Ak tvoja zmena životného štýlu zasiahne aj jeho, je to úžasná správa. Klobúk dole.

Raňajky ako základ dňa

Preferujem heslo: bez raňajok ani na krok. Trvám na tom a doporučujem to každému môjmu klientovi. Pripomínam, že raňajky typu ovocný tanier nie sú správnou voľbou. Takéto raňajky ako štartovací balík dňa obsahujú mix ovocia, čiže priveľa cukru, ktorý následne spôsobuje rýchly hlad. Dopraj si každé ráno tanier v zložení jeden druh bielkoviny v kombinácii s tukom (zdravý olej s omega 3 je najlepšia verzia), lebo práve oni ťa spoločne zasýtia na dlhšiu dobu a tak ťa uchránia pred obedňajším prejedaním. K nim si pridaj rôzne druhy zeleniny a rôzne druhy šalátov, ražný chlieb/knäck alebo celozrnné pečivo. A nevynechaj jeden druh ovocia. Ak potrebuješ, dopraj si k raňajkám kávu/čaj, samozrejme bez mlieka a smotany, bez cukru a náhradných sladidiel. Vyhni sa prázdnym kalóriám ako koláče, buchty, vianočky a sladené nápoje. Veľmi rýchlo z nich pocítiš únavu.

Ani 8, ani 10. Ale 9.

Presne tak. Týchto deväť pravidiel mi pomáha. Takto to robím ja. Pripoj sa, over si, vyhodnoť. Budem rada, ak to, čo funguje na mňa, zaberie aj u teba.