Aj ty si zistil, že máš zvýšený cukor v krvi? Ako si sa to dozvedel? Prostredníctvom preventívnej prehliadky, predoperačným vyšetrením alebo na verejnom meraní glykémie? V podstate je to jedno. Šokuje ťa skôr to, že nikto z tvojej rodiny cukrovku nemá. Tak čo to má znamenať? Alebo s ňou žije babka, aj dedko, asi aj mamina sestra, … takže niekde v podvedomí máš uloženú informáciu o existencii diabetu v tvojej rodine. S týmto verdiktom u seba si však nerátal. Veď ty ešte nie si dôchodca. Kde nastala chyba? Čo máš teraz robiť?

Keď je cukor v krvi nad limit

Poznajú to aj moji klienti, ktorí sa rozhodli pre nový životný štýl podľa Metabolic Balance®. Keďže hneď v úvode programu musia absolvovať odber krvi zo žily, tak v priebehu pár hodín stanoví laboratórium ich ortieľ. Keď oznamujem zvýšenú alebo vysokú glykémiu, niektorých informácia zaskočí nepripravených. Moment prekvapenia spôsobí u nich na chvíľu stratu reči, potom habkanie a otázku: ”Ako to?”. V tej chvíli je jedno, ako sa to stalo, podstatné je – riešiť nápravu okamžite.

Fakty ako dôkaz

Internet ponúka prehľad základných príznakov cukrovky, takže dnes už ty ako aj široká verejnosť vie, že:

  • nadmerný pocit smädu,
  • časté nočné močenie,
  • zhoršenie zraku,
  • únava spojená s malátnosťou,
  • niekedy dávanie,
  • acetónový zápach z úst,
  • priberanie na váhe,
  • v iných prípadoch rýchle chudnutie,

sú jasnými signálmi toho, že niečo v tele nie je v poriadku. Avšak tieto symptómy ľudia často pripisujú niečomu inému ako cukrovke. Aj u mňa to bolo presne tak. Únavu som pripisovala dlhodobej pracovnej vyťaženosti, zhoršenie zraku celodennej práci na počítači, silonkám suchú pokožku na lýtkach, dvojité až trojité večere tomu, že cez deň som nestíhala v zamestnaní jesť. Bola som štíhla ako prútik, tak akéže zdravotné problémy?

Ak si človek nechce priznať ochorenie, nič preňho nie je dostatočným dôkazom. Takže ani tých 12 litrov sladkých nápojov počas dňa (cola, fanta, tonic, sprite) nebolo pre mňa hnacím motorom navštíviť obvodného lekára.

Dia besnenie v tvojom tele

Otázka znie: Čo sa deje v tele a s telom neliečeného cukrovkára?

Odpoveď je jednoznačná: Rozvíjajú sa komplikácie, keďže telo vtedy trpí vážnym nedostatkom inzulínu (ide o hormón, ktorý vylučuje tvoj pankreas). V krvi sú ketolátkyv moči je acetón. Och joj!!! Telo trpí, napriek tomu, že majiteľ to ignoruje vedome, či nevedome.

Zdravotná prevencia patrí do gréckej abecedy

V mojej praxi sa dnes stretávam s hojnosťou, čo sa týka mobilov, tabletov, kabeliek, áut, dovoleniek, jedla, pitia, kilogramov aj centimetrov. Ale taký podstatný ťah na bránku ako je preventívna prehliadka, ktorá má byť alfou a omegou u každého jedinca na Slovensku, tak to už teda nie je samozrejmosť.

Zaujímavosťou je, že čoraz väčšie množstvo novodiagnostikovaných cukrovkárov nemá žiadne príznaky ani v štádiu, keď glykémia ukazuje alarmujúco zvýšený cukor v krvi. Pacient má zdravotný problém, ale nemá skoro žiadne ťažkosti. V takých prípadoch sa dá cukrovka odhaliť len na základe preventívnej prehliadky. Niekedy realitu tela oznámi hlave náhodné, či plánované predoperačné vyšetrenie.

Cukrovke na stope

Zvýšený cukor v krvi ťa nasmeruje k špecialistovi – diabetológovi. Ale odosielateľom nie je vždy obvodný lekár. Naopak, toto ochorenie vyjde často na povrch u iného špecialistu, ako je napr.

  • neurológ: ak ťa trápi mravenčenie, či poruchy citlivosti nôh,
  • kožný lekár: objavuje sa svrbenie tela, dlhodobo pretrvávajúce, priam neodstrániteľné kútiky a herpesy,
  • urológ: hlavne u mužov ide o močový infekt alebo zápal predkožky,
  • gynekológ: časté mykózy, keďže vysoká hladina cukru podporuje množenie kvasiniek spôsobujúce vaginálne infekcie,
  • zubár: častá paradentóza a veľmi pomalé hojenie rán v ústach po zákrokoch,
  • očný lekár: zachytí zmeny na očnom pozadí, či zmeny ostrosti videnia,
  • chirurg: pri akútnej operácii z dôvodu ako je slepé črevo, havária, úraz.

Do popredia sa tlačí stále mladšia generácia

Čo myslíš, kto prichádza do dia ambulancií, až keď je jeho zdravotný stav žalostný? Dôchodcovia? Veru nie.

Sú to ľudia, ktorí sú pracovne vyťažení a bagatelizujú svoje ťažkosti. Workoholikov so sedavým zamestnaním a zlou životosprávou stále pribúda. Aj to je dôvod, prečo sa diabetes 2. typu začína objavovať u čoraz mladších vekových kategórií (30-35 roční ľudia). Je to fenomén posledných 5-10 rokov.

Zažila som sama na vlastnej koži to isté. Ako 27-ročná, manželka a matka 5-ročného syna, zamestnaná, som nevedomo ignorovala príznaky diabetu 9 mesiacov. Práca bola u mňa na prvom mieste. Aj počas choroby som chodila do zamestnania. Na lekára nebol čas, antibiotiká som si sama kupovala na vlastné náklady v lekárni a užívala podľa svojho vlastného uváženia. Kde som len mala rozum? A tak mi diagnostikovali diabetes mellitus 1. typu s denno-dennou aplikáciou inzulínu hneď od začiatku.

Zvýšený cukor v krvi – máš alebo nemáš?

O svoju glykémiu, čiže cukor v krvi, by si sa mal zaujímať hlavne vtedy, ak tvoj nezdravý životný štýl sa pretavil na formu „balíček metabolickej poruchy“:

  • NADVÁHA alebo OBEZITA,
  • VYSOKÝ KRVNÝ TLAK,
  • ZLÉ HODNOTY TUKOV V KRVI (chol a tgl),
  • PÁS širší ako BOKY (samozrejme, ak nie si práve tehotná).

Štíhlosť nezaručuje zdravie

Na to pamätaj v každom veku! Aj vtedy, ak si štíhly, môže sa stať, že ťa zvýšený cukor v krvi postretne. Pokiaľ si permanentne vystavený stresu v zamestnaní, v škole či v rodine, je to dostatočný dôvod na to, aby si si dal cielene vyšetriť krvný cukor (glykémia).

Preto, ak máš nad 30-35 rokov a vzťahuje sa na teba nasledovné, nepodceňuj prevenciu a už aj vyťukávaj číslo svojho obvodného lekára:

  • máš medzi pokrvnými príbuznými diabetika,
  • nedodržiavaš zdravú životosprávu,
  • dlhodobo prežívaš stres,
  • nemáš pravidelný pohyb alebo aktívny pohyb,
  • užívaš kortikoidy (pretože tie pôsobia opačne ako inzulín, teda zvyšujú hladinu cukru v krvi).

TRIO – rada nad zlato práve pre teba

Ak máš zvýšený cukor v krvi (mierne resp. ťa zaradil diabetológ už do svojho dispenzára) alebo chápeš, že prevencia je v každom veku podstatná, odpoveď je jednoznačná: nabehni na TRIO.

Prečo?

Lebo ak zmeníš len niečo z toho podstatného celku, urobíš len tretinu z potrebného. A to stačiť nebude. Preto musíš:

  1. zmeniť myslenie,
  2. upraviť stravovanie,
  3. zaradiť pohyb.

Čo vytvára TRIO dokopy? No predsa zmenu životného štýlu.

A ak chceš, aby zmena životného štýlu fungovala naozaj dôkladne, tak ďalšie TRIO pre tvoju podporu vieme vytvoriť spolu: ty, ja a Metabolic Balance®.  Nepremýšľaj zbytočne dlho, začni dnes. Nič nestratíš. Jedine získaš.